Που να πάτε

Αρχαία Ολυμπία

Καταρχήν...

Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, τα δυο Μουσεία της και τα σωζόμενα κτίσματα της Ιερής Άλτης: το Γυμνάσιο, την Παλαίστρα, το Βουλευτήριο, το Ναό της Ήρας και του Δία. Το αρχαίο Στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο γνώρισε μέρες δόξας και πέτυχε μέσα από το συναγωνισμό και την άμιλλα, να μετατρέψει έριδες και ανταγωνισμούς, μίση και πάθη, σε έναν ανεπανάληπτο Αγώνα ειρήνης και συμφιλίωσης, με έπαθλο ένα κλαδί ελιάς.

Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης, συνεδρίων κ.α. Μπορούν επίσης, να επισκεφτούν το μουσείο και να δουν από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, την Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη. Το αέτωμα του ναού του Δία αναπαριστούσε τη μάχη των Λαπίθων κατά των μυθικών Κενταύρων.

 • Ποταμός Αλφειός Το rafting είναι ένας ωραίος τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσής σας με το άθλημα: υπάρχουν διαδρομές τόσο για αρχάριους όσο και για δεινούς rafters. Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε διαρκούν περίπου 3-4 ώρες, και περνούν μέσα από φαράγγια και φυσικά τούνελ που σχηματίζουν τα δέντρα, δημιουργώντας ένα επιβλητικό σκηνικό. Οργιώδης βλάστηση, διάφορα εντυπωσιακά είδη πουλιών, όπως γεράκια και ερωδιοί, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, επιβλητικοί καταρράχτες που χύνονται στο ποτάμι, αλλά και τα μοναδικά φυσικά γλυπτά που έχει δημιουργήσει το νερό επάνω στους βράχους, όλα αυτά συνεισφέρουν σε μία μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Οι λάτρεις του trekking μπορούν να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές εξερευνώντας στις όχθες των ποταμών, αλλά και τη γύρω περιοχή, με την πλούσια βλάστηση και τους μικρούς οικισμούς. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε πληροφορίες, καθοδήγηση και εξοπλισμό από τους ποικίλους συλλόγους και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 • Ανδρίτσαινα

  Η Ανδρίτσαινα είναι μια όμορφη κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα, με πέτρινες βρύσες και βαθύσκιωτα πλατάνια χτισμένη στις πλαγιές του Λύκαιου όρους, 60 χλμ. από την Ολυμπία. Εδώ λειτουργεί αξιόλογη βιβλιοθήκη (στο Γυμνάσιο), με έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα και λαογραφικό μουσείο. Σε απόσταση 15 χλμ., ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, στις Βάσσες της Φιγαλείας, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ περί τα 420-410 π.Χ και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Ως μνημείο με πανανθρώπινη σημασία και από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

 • Νέδα Στην καρδιά του καλοκαιριού μπορείτε να δροσιστείτε βουτώντας στα παγωμένα νερά της φυσικής πισίνας, που σχηματίζουν οι υπέροχοι κρεμαστοί καταρράκτες της Νέδα, ποταμού με πολλές φυσικές ομορφιές και ενδιαφέρουσα διαδρομή για πεζοπορία. Πηγάζει από την πηγή που άνοιξε η Ρέα για να λουσθεί, αμέσως μετά τη γέννηση του Δία. Πήρε το όνομα του από τη νύμφη Νέδα, που μαζί με άλλες νύμφες φρόντιζε για την ανατροφή του μικρού θεού, μακριά από τις «παιδοκτόνες» διαθέσεις του πατέρα του Κρόνου. Είναι από τα ελάχιστα ποτάμια με θηλυκό όνομα.

 • Καρύταινα

  Η Καρύταινα είναι ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας, στη Γορτυνία, 20χλμ νοτιοδυτικά της Μεγαλουπόλεως και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Στις αρχές του 13ου αιώνα χτίστηκε το κάστρο της και η περιοχή ήταν μια από τις 12 βαρονίες που ίδρυσαν οι Φράγκοι στην Πελοπόννησο. Πέρασε από τα βυζαντινά στα ενετικά χέρια και κατόπιν σε τούρκικα, μέχρι την έναρξη της επανάστασης του 1821 κατά την οποία υπήρξε το κέντρο επιχειρήσεων και συντονισμού του αγώνα με αρχηγό όλων των τοπικών δυνάμεων τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

 • Λίμνη Καϊάφα Κάντε το μπάνιο σας στα θερμά νερά των ιαματικών πηγών της λίμνης του Καϊάφα ή στην υπέροχη ξανθή παραλία της ανοικτής θάλασσας του Ιονίου και απολαύστε το κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα στο πέλαγος.

 • Το μονοπάτι του Ηρακλή

  Το μονοπάτι έχει συνολικό μήκος 12χλμ. Αφετηρία του είναι στην τοποθεσία Λούτσα και διασχίζει μέρος του μυθικού δρυοδάσους Φολόης. Το μονοπάτι οδηγεί στο Φαράγγι του ποταμού Ερυμάνθου, ο οποίος κινείται μέσα σε κάθετα φαράγγια, πότε ορμητικός, πότε γαλήνιος και σχηματίζει υπέροχους καταρράκτες. Σας καλεί σ’ ένα οργιαστικό παιχνίδι αισθήσεων, μέσα σε ένα παρθένο τοπίο με συχνές εναλλαγές, πλούσια βλάστηση και πανίδα, διαυγή νερά, μυρωδιές κι ακούσματα που σε τυλίγουν. Το μονοπάτι καταλήγει στο γεφύρι του Σεϊν αγά.

 • Κατάκολο Στην περιοχή του Κατακόλου - Αγίου Ανδρέα 20 χλμ. από την Ολυμπία, μπορείτε να ανακαλύψετε όμορφες παραλίες και μικρούς φιλικούς κολπίσκους, για να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα. Στα διάφορα μαγαζιά και μπαράκια, που βρίσκονται δίπλα στο κύμα, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή παγωμένο ούζο και μπίρα με γευστικούς θαλασσινούς μεζέδες.

 • Κάστρο Χλεμούτσι

  Το Χλεμούτσι βρίσκεται στο χωριό Κάστρο του Δήμου Κυλλήνης, στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου. Καθώς είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, δεσπόζει στην πεδιάδα της Ηλείας. Το κάστρο ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκηπάτου της Αχαΐας. Σήμερα το Χλεμούτσι εξακολουθεί να διατηρεί τον έντονο φράγκικο χαρακτήρα του. Έτσι το κάστρο παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

 • />

  Δρυόδασος της Φολόης Σημείο αναφοράς για το δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας, αποτελεί το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης. Είναι μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη το αυτοφυές αυτό δάσος, σπερμοφυούς μορφής με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του. Το δάσος αυτό βρίσκεται στο Οροπεδίο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της Οροσειράς του Ερυμάνθου και απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.